Del Camp a la Taula

Missió i valors

La confluència d’intencions és una peça imprescindible en els processos de canvi, de transformació que necessita la nostra societat. Una societat, la del segle XXI, que en una àmplia majoria manté una mirada al futur construïda des de la por i la incertesa.

Si revisem allò que hem construït entre tots i totes, i les conseqüències que això ha tingut, veiem que vivim en un escenari on conflueix una triple desconnexió:

  • La desconnexió de l’ésser humà amb la naturalesa, amb la vida. Només hem de girar la nostra mirada cap al passat, no gaire lluny, i veure la gran quantitat de fenòmens naturals, produïts en la seua majoria per l’impacte de l’activitat humana sobre el medi ambient, que es produeixen cada vegada amb major freqüència i que afecten enormement la vida. Per a generar tot allò que consumim globalment com a societat serien necessàries 1,5 planetes com la Terra, però solament tenim una.
  • La desconnexió social, entre les persones. Protestes, guerres, disturbis, fanatismes… Són símptomes d’una societat extremadament polaritzada en la qual prevalen els interessos de l’ego sobre els del col·lectiu, s’observa el “nosaltres contra vosaltres” amb plena normalitat, dinamitzant així l’enfrontament i la violència.
  • La desconnexió personal, de nosaltres amb nosaltres mateixes. La malaltia del segle XXI no és una altra que la depressió, l’angoixa provocada per la insatisfacció que experimentem amb la nostra vida, amb tot allò que fem. L’any 2010 el nombre de morts per suïcidi va ser superior a la de morts en guerres, actes terroristes i desastres naturals agrupadament.

Per què es produeixen aquestes desconnexions? Sobre que se sustenta? Com és possible que entre totes les persones hàgem construït un sistema que com a resultat ens retorna alguna cosa que cap volem? Per què continuem fent el mateix?

Des de i per la Societat

Des de El Camp a la Taula entenem que per a abordar aquesta problemàtica en necessari un abordatge des de la mateixa societat, amb projectes dissenyats, implementats, executats i governats directament per ella. Trobar un punt d’interés comú que ens permeta reconnectar-nos, conviure, compartir; ‘co-crear’ és un element clau per a posar en marxa aquestes dinàmiques de transformació.

Amb aquesta mirada com columna vertebral, també volem abordar projectes més petits, que permeten xicotets canvis a petita escala, però també importants: crear punts de reconnexió amb la natura i, a la vegada, nous espais que lluiten contra l’emergència climàtica.

L’objectiu principal? L’autoconstrucció d’una xarxa de relacions que configure una comunitat viva, creativa i que millore la qualitat de vida al nostre entorn.

Missió i valors ‘projectitzats’

Aquestes línies donen, a la vegada, altres línies o valors que marquen la nostra activitat per tal d’implementar-les. És, per exemple, la independència respecte als poders públics en la presa de decisions, sense limitar la possible, i moltes vegades necessària, col·laboració.

D’aquesta independència i l’activitat dels participants i societats ixen els projectes regeneratius, el nostre principal mètode d’acció. Aquests, que busquen la transformació del model econòmic i social actual, cap a un que també tinga en compte els valors socials i ambientals, no només econòmics, estan íntimament relacionats amb la permacultura i ‘reverdir’ els nostres entorns urbans.

Uns projectes o mètodes que, per altra banda, són de ‘codi obert’; aquells exitosos que puguen replicar-se en altres llocs o poblacions, o a diferent escala, i ajudar a la transformació, seran un aspecte positiu més.

Si tot això t’interessa i vols participar, siga de forma activa, econòmica o intel·lectual, no dubtes en contactar amb nosaltres.

Què és Albal Circular?

L’objectiu principal del projecte és conscienciar als veïns i veïnes del municipi de la importància del retorn al medi natural d’aquells recursos que, pel model de vida actual, transformem en fem i els efectes que això ocasiona (contaminació, emissió de CO₂ a l’atmosfera, contaminació del sòl, etc.).

Entre les diferents vies de retorn de la matèria al medi natural, des de l’Associació del Camp a la Taula triem aquella que per la seua facilitat de processament és la més similar al que ocorre en ell, el compostatge.

La generació d’aquests hàbits, el ser present d’una o l’altra manera en aquest procés, ens fa partícips i conscients del resultat de les nostres accions, en les quals, segons el camí que pren les nostres deixalles, beneficiem o empitjorem el planeta on vivim.

Aquest procés pilot servirà per a fer els primers passos, de conscienciació i transformació, cap a un model d’economia circular que millore i tinga en compte els valors ambientals, socials i econòmics.

Això s’articularà amb la creació d’espais d’aprofitament dels residus orgànics del municipi des d’una perspectiva d’economia circular, gestió descentralitzada, educativa i transformadora.

Com funciona Albal Circular?

La teua participació en aquest projecte, i així ajudar a la millora de l’entorn natural i urbà d’Albal, és molt simple: només has d’aportar les teues restes orgàniques als contenidors marrons d’Albal Circular.

Aquests es troben repartits pel municipi, al costat del contenidor marró municipal. Encara que pareguts, hi ha una diferència clara entre els dos: els d’Albal Circular ens permeten investigar quants d’aquests residus es poden gestionar al mateix poble, generant un benefici directe per a aquest.

Una vegada arreplegats els contenidors, amb unes restes orgàniques que, en realitat, són recursos orgànics, anem a les composteres ubicades en el Bosc Mediterrani. Allà està ja en marxa el procés que, gràcies a la teua aportació, donarà com a resultat humus o compost de qualitat. Una terra negra, molt rica en nutrients, que servirà per a millorar les propietats del sòl de l’Horta i dels parcs i jardins municipals.

Junts veurem com d’aportar una bossa de recursos orgànics, obtindrem una millora visible en el nostre entorn proper. Tot amb un procés que, a banda, és un actiu contra el canvi climàtic, recomanat inclús per l’ONU a través de la FAO (Organització de l’ONU per l’alimentació i l’agricultura).

A més, tot el procés està obert a la ciutadania; hi ha formació continua. Vols saber com gestionem les compostadores per fer-te una casolana? Com podem aplicar el compost obtingut al nostre hort o plantes del balcó? Com podem regenerar un sòl maltractat per ús de químics? Estem esperant els teus dubtes i participació!

Albal (España)
1

Led challenges

0

Active challenges

0

Achieved donations

0€

Raised

Sponsors