Collected

1.675€

To benefit

Copy code
Code copied
Donate

Que no ens robin la memòria #StopEspolidOliveres

Durant el darrer any, l’espoli d’oliveres monumentals a les Terres de l’Ebre ha augmentat perillosament. Exemplars de centenars o milers d’anys són arrencats per vendre’ls com a producte de luxe, i molts no sobreviuen al trasllat. Aturem-ho!

Collected

1.675€

Goal

5.000€

Donations

35

Left

Finished

34%

Share this event

Copy code
Code copied

Published: 27 Nov 2019

Imagina’t la vida d’algú que ha viscut sis-cents anys. Potser mil. Potser fins i tot més. La vida d’algú que ha vist com imperis naixien i desapareixíen, com es perdien batalles i es guanyaven guerres, com les costums i les cultures canviaven al seu voltant. La vida d’algú que ha viscut tant que és ja un record vivent, una peça de la història. D’algú que ha conegut milers de persones, famílies i pobles, i sempre els ha ajudat sense demanar res a canvi; només poder viure en pau a la terra que estima. Aquesta és la vida de les oliveres monumentals.

Herència de l’època romana, les oliveres monumentals han conviscut amb l’home fins l’actualitat i formen el que possiblement sigui el paisatge agrícola més antic de l’Europa continental. La conca del riu Sénia (territori comprès entre el sud de Catalunya i el nord del País Valencià) és la zona on més oliveres monumentals s’hi poden trobar, moltes d’elles de més de 1000 anys d’antiguitat, reconegudes com a Sistema Important de Patrimoni Agrícola Mundial per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura). Aquestes són cultivades en terrasses formades amb marges de pedra seca, una tècnica reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, creant un paisatge únic, valuosíssim pel patrimoni… i actualment amenaçat.

Durant els últims anys, i en especial aquest 2019, l’espoli d’oliveres monumentals a la zona ha avançat a passos de gegant. Exemplars de centenars d’anys, alguns fins i tot mil·lenaris, arrencats de la terra on sempre han viscut, víctimes d’un lucratiu i destructiu negoci. Empreses especialitzades aprofiten els baixos preus pels quals es venen certes finques per comprar els terrenys sencers i traficar amb les oliveres com a bé de luxe. Algunes s’extripen de la terra per acabar lluny d’aquí, però molt sovint no sobreviuen al trasllat. Altres són tan grans que, davant la impossibilitat d’emportar-se-les senceres, directament acaben tallades i convertides en llenya!

Com és possible que estigui passant una cosa així? A la Comunitat Valenciana fa anys que les oliveres monumentals estan protegides per la Llei de Patrimoni Arbori, però a Catalunya la situació és més complicada. La legislació que hauria de vetllar per la seva supervivència s’està tramitant amb molta lentitud, fent que els marxants accelerin l’espoli d’oliveres per arrencar-ne tantes com sigui possible abans que aquesta acció estigui prohibida. Per això, el “Mar d’Oliveres” de les Terres de l’Ebre s’està fent cada vegada més petit a un ritme cada vegada més accelerat. I potser quan la llei finalment arribi ja serà massa tard...

Només hi ha una manera de salvar les oliveres monumentals: amb la teva ajuda.

Des del GEPEC fa anys que treballem per una protecció efectiva de les oliveres monumentals, però vista la lentitud que es treballa des dels poders legislatius hem decidit iniciar un projecte per assegurar la supervivència de les oliveres monumentals, i sabem que una de les maneres més eficaces de protegir-les passa per l’adquisició de les finques on viuen. Per tal d’evitar que caiguin en mans d’expoliadors, volem aconseguir el major nombre de finques possible en propietat i crear el que ben bé es podria considerar una reserva d’oliveres monumentals.

Però això és només el principi.

Aquesta primera adquisició serà la llavor d’un moviment que encoratgi altres propietaris de camps d’oliveres a no abandonar les seves. El primer pas d’un projecte sostenible que doni suport a la pagesia, pagant un preu digne pel fruit de les seves oliveres monumentals i, al mateix temps, salvant-les de l’espoli.

Així, els diners recaptats aniran destinats a:

  1. Comprar i protegir una o diverses finques d’oliveres monumentals.

  2. Engegar un projecte agrícola ecològic, de proximitat i de qualitat, que reconegui el valor de les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre i del seu oli.

  3. Convertir aquest producte en un motor econòmic i social per la zona, permetent la continuïtat de la feina dels agricultors, evitant l’espoli de les oliveres i preservant l'ecosistema agrícola.

És per tot això que volem que ens ajudis a protegir aquestes oliveres i el seu paisatge. Comprar el primer terreny i engegar el projecte ens costarà més de 20.000€, per això et demanem que posis el teu granet de sorra per aconseguir un quart del que ens farà falta.

La lluita per evitar que les prenguin ja ha començat; amb la teva ajuda podrem fer un pas de gegant per assolir una protecció directa i immediata de les oliveres monumentals i engegar aquest moviment imparable per evitar-ne l’espoli!

                          - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Imagínate la vida de alguien que ha vivido seiscientos años. Quizás mil. Quizás incluso más. La vida de alguien que ha visto como imperios nacían y desaparecían, como se perdían batallas y se ganaban guerras, como las costumbres y las culturas cambiaban a su alrededor. La vida de alguien que ha vivido tanto que es ya un recuerdo viviente, una pieza de la historia. De alguien que ha conocido miles de personas, familias y pueblos, y siempre los ha ayudado sin pedir nada a cambio; solo poder vivir en paz en la tierra que ama. Esta es la vida de los olivos monumentales.

Herencia de la época romana, los olivos monumentales han convivido con el hombre hasta la actualidad y forman el que posiblemente sea el paisaje agrícola más antiguo de la Europa continental. La cuenca del río Sènia (territorio comprendido entre el sur de Cataluña y el norte del País Valenciano) es la zona donde más olivos monumentales se pueden encontrar, muchos de ellos de más de 1000 años de antigüedad, reconocidos como Sistema Importante de Patrimonio Agrícola Mundial por la FAO (Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura). Éstos son cultivados en terrazas formadas con márgenes de piedra seca, una técnica reconocida por la UNESCO como Patrimonio Inmaterial de la Humanidad, creando un paisaje único, valiosísimo por el patrimonio… y actualmente amenazado.

Durante los últimos años, y en especial este 2019, el expolio de olivos monumentales a la zona ha avanzado a pasos de gigante. Ejemplares de centenares de años, algunos incluso milenarios, arrancados de la tierra donde siempre han vivido, víctimas de un lucrativo y destructivo negocio. Empresas especializadas aprovechan los bajos precios por los cuales se venden ciertas fincas para comprar los terrenos enteros y traficar con sus olivos como bien de lujo. Algunos se sacan de la tierra para acabar lejos de aquí, pero muy a menudo no sobreviven al traslado. Otros son tan grandes que, ante la imposibilidad de llevárselos enteros, ¡directamente acaban cortados y convertidos en leña!

¿Cómo es posible que esté pasando algo así? En la Comunidad Valenciana hace años que los olivos monumentales están protegidos por la Ley de Patrimonio Arbóreo, pero en Cataluña la situación es más complicada. La legislación que tendría que velar por su supervivencia se está tramitando con mucha lentitud, haciendo que los marchantes aceleren el expolio de olivos para arrancar tantos como sea posible antes de que esta acción esté prohibida. Por eso, el “Mar de Olivos” de las Tierras del Ebro se está haciendo cada vez más pequeño a un ritmo cada vez más acelerado. Y quizás cuando la ley finalmente llegue ya sea demasiada tarde...

Solo hay una manera de salvar los olivos monumentales: con tu ayuda.

Desde el GEPEC hace años que trabajamos por una protección efectiva de los olivos monumentales, pero vista la lentitud con la que se trabaja desde los poderes legislativos hemos decidido iniciar un proyecto para asegurar la supervivencia de los olivos, y sabemos que una de las maneras más eficaces de protegerlos pasa por la adquisición de las fincas donde viven. Para evitar que caigan en manos de expoliadores, queremos conseguir el mayor número de fincas posible en propiedad y crear lo que bien se podría considerar una reserva de olivos monumentales.

Pero esto es solo el principio.

Esta primera adquisición será la semilla de un movimiento que aliente otros propietarios de campos de olivos a no abandonar los suyos. El primer paso de un proyecto sostenible que apoye al campesinado, pagando un precio digno por el fruto de sus olivos monumentales y, al mismo tiempo, salvándolos del expolio.

Así, el dinero recaudado irá destinado a:

1. Comprar y proteger una o varias fincas de olivos monumentales.

2. Poner en marcha un proyecto agrícola ecológico, de proximidad y de calidad, que reconozca el valor de los olivos monumentales de las Tierras del Ebro y de su aceite.

3. Convertir este producto en un motor económico y social por la zona, permitiendo la continuidad del trabajo de los agricultores, evitando el expolio de los olivos y preservando el ecosistema agrícola.

Es por todo esto que queremos que nos ayudes a proteger estos olivos y su paisaje. Comprar el primer terreno y poner en marcha el proyecto nos costará más de 20.000€, por eso te pedimos que poses tu granito de arena para conseguir un cuarto del que nos hará falta.

La lucha para evitar que los tomen ya ha empezado; ¡con tu ayuda podremos dar un paso de gigante para lograr una protección directa e inmediata de los olivos monumentales y poner en marcha este movimiento imparable para evitar el expolio!

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya va néixer fa 35 anys, l’any 1985, amb l’objectiu de vetllar per la conservació del patrimoni natural de Catalunya i en especial de les comarques del Camp de Tarragona.

El GEPEC-EdC és una entitat de base, és a dir formada per un conjunt de socis i sòcies, i sense ànim de lucre que té per objectiu donar una solució global (integral) als problemes mediambientals locals de les comarques del sud de Catalunya, tenint en compte els nostres factors ambientals autòctons, sense perdre de vista l’objectiu global d’un planeta més net, verd i sa.

La nostra principal àrea de treball és el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, el Priorat, la Conca de Barberà i el Penedès. La nostra seu principal es troba a Reus i també comptem amb seus a Torredembarra i Roquetes.

L’any 1999  vam participar en la fundació de la Federació Ecologistes de Catalunya. El 2003 vàrem entrar a formar part de la Xarxa de Custòdia del Territori, des de 2019 Xarxa per la Conservació de la Natura. L’any 2005 és declarada entitat d’utilitat pública. El 2013 impulsa la creació de la Xarxa Ambiental dels Territoris del Sud, (Xarxa Sud) junt amb altres entitats i plataformes properes. El 2019 vam rebre el reconeixement a la trajectòria de l’entitat amb el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya en la modalitat de Trajectòries de protecció i millora del medi ambient.

 

Missió i valors

Treballem per preservar el nostre territori i la seva biodiversitat alhora que fem educació ambiental per a petits i grans i lluitem contra les agressions al medi natural i la contaminació. Donem respostes professionals als problemes ambientals de la zona, amb una forta base persones sòcies i voluntàries per abastar els temes ambientals que sorgeixen al llarg de les comarques del sud de Catalunya, fer-ne un seguiment i tenir influència pública en la resolució dels conflictes ambientals.

El GEPEC-EdC treballa sempre amb l’objectiu de protegir i millorar el medi ambient a mitjançant programes de conservació,  la sensibilització de la població, la protesta pacífica i la denúncia pública o legal dels conflictes ambientals. Treballem de manera independent i transparent, sense afiliacions polítiques, sempre des de l'ètica, la sostenibilitat i el compromís amb el medi ambient, la natura, l’ecologisme i la societat. La peça més important de l'entitat són els socis i sòcies, el principal motor per a tirar endavant campanyes i iniciatives, i gràcies a la seva aportació, permeten mantenir la independència del GEPEC-EdC i el seu suport social ens dóna la força per poder defensar la natura de qualsevol agressió.  

Donators (35)

Josepa

100€

1,548 days ago

Teresa

250€

1,550 days ago

Assumpció Niubò Bosch

30€

1,551 days ago

M. Carme

30€

1,560 days ago

Montserrat

30€

1,565 days ago

Anonymous

150€

1,574 days ago

Rosa

Hidden donation

1,574 days ago

Catalina Girona

30€

1,575 days ago

Anonymous

Hidden donation

1,575 days ago

Anonymous

Hidden donation

1,576 days ago

Antoni

30€

1,576 days ago

Josep

150€

1,576 days ago

Blanca

50€

1,576 days ago

Cush

50€

1,576 days ago

Helena Vilanova

Hidden donation

1,577 days ago

Cinta

10€

1,577 days ago

BN

20€

1,577 days ago

Clarà

50€

1,577 days ago

jaume

100€

1,577 days ago

Antoni

30€

1,577 days ago

Teresa

100€

1,577 days ago

Maria

Hidden donation

1,580 days ago

Gemma

30€

1,580 days ago

Aura

10€

1,581 days ago

Anna

30€

1,581 days ago

Lluís

10€

1,581 days ago

Lourdes Paniagua

30€

1,581 days ago

Anonymous

30€

1,581 days ago

Munsa

30€

1,581 days ago

montse

30€

1,581 days ago

Fina

Hidden donation

1,581 days ago

Anonymous

10€

1,581 days ago

clara

30€

1,581 days ago

Anna

30€

1,582 days ago

Anonymous

30€

1,582 days ago

See more donators

Comments (7)

Blanca

1,576 days ago

Si en toquen a una, ens toquen a totes!.

Clarà

1,577 days ago

Ànims

Gemma

1,580 days ago

Ànims ho aconseguireu!!

Munsa

1,581 days ago

Gràcies per ser-hi, per tots els que estimem la terra encara que estem lluny us sentim a prop.

montse

1,581 days ago

som-hi!

Sponsors